top of page

Kysely: Joka kymmenes autoilija tuskailee usein hukkuneen pysäköintiluvan kanssa

Yli 40 prosenttia suomalaisista autoilijoista ei innostu perinteisistä, paperisista tai muovisista pysäköintiluvista, paljastaa tuore, valtakunnallinen kysely. Lähes viidesosa autoilijoista kertoo, että fyysinen pysäköintilupa ärsyttää tai joutuu usein hukkaan. Kiinteistöjen omistajat ja isännöitsijät kaipaavat digitaalisuutta pysäköintilupien hallintaan.


Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate kartoitti autoilijoiden mielipiteitä pysäköintiluvista ja -sovelluksista valtakunnallisella kuluttajakyselyllä. Useampi kuin joka viides tutkimukseen vastannut autoilija (21,8 %) pitää muovisia tai paperisia pysäköintilupia vanhanaikaisina. Lähes joka viidennen (19,5 %) mielestä perinteinen pysäköintilupa on ärsyttävä tai joutuu usein hukkaan. Yli viidesosa vastaajista (22,5 %) kertoikin hukanneensa pysäköintilupansa usein tai joskus.


ParkkiPaten teettämä valtakunnallinen kuluttajakysely toteutettiin elokuussa. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 suomalaista aikuista, joista 85,2 prosenttia käyttää autoa. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Bilendi.


Pysäköintiluvat näkyvät valvontamaksu- ja reklamaatiotilastoissa


Ongelmat pysäköintilupien kanssa näkyvät myös valvontamaksutilastoissa. Viime vuonna toiseksi yleisin valvontamaksun syy liittyi siihen, että auto oli pysäköity ilman alueelle pysäköinnin oikeuttavaa tunnusta. Se oli aiheena joka viidennessä ParkkiPaten antamassa valvontamaksussa.


– Pysäköinti ilman alueella oikeuttavaa tunnusta oli viime vuonna hieman yleisempi pysäköintivirhe kuin edellisvuonna. Tietenkään kaikki virheet eivät johdu esimerkiksi pysäköintiluvan hukkumisesta, mutta osa kyllä johtuu. Autoilijat ovat tottuneet digitaalisiin ratkaisuihin, jotka eivät mene hukkaan – oli kyseessä lähes mikä tahansa autoiluun liittyvä asia, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta arvioi.


Pysäköintiluvat näkyvät myös ParkkiPaten reklamaatiotilastoissa. Kuluvana vuonna yleisin reklamaatioiden aihe on liittynyt valvontamaksuihin, joiden syy on auton pysäköiminen ilman alueelle pysäköinnin oikeuttavaa pysäköintilupaa.


Digitaalisilla ratkaisuilla säästöjä kiinteistöille


Siinä missä autoilijat kokevat perinteiset pysäköintiluvat hankaliksi, digitaaliset pysäköintisovellukset alkavat jo olla monelle tuttuja. Lähes puolet kyselyyn vastanneista (48,5 %) on joskus käyttänyt pysäköinnissä digitaalista sovellusta.


– Kiinteistöjen omistajat ja isännöitsijät edellyttävät digitaalisuutta myös pysäköintilupien hallintaan. Lähes puolet teettämäämme kyselyyn vastanneista autoilijoista on sitä mieltä, että digitaalinen pysäköintilupa olisi kätevä ja helpottaisi arkea, Metsäranta kertoo.


ParkkiPate tuo syyskuussa markkinoille palvelun, joka vie vanhanaikaiset ja helposti

hukkuvat paperiset pysäköintiluvat historiaan. Uusi pysäköintilupahallintasovellus OmaRuutu on kehitetty isännöitsijöiden ja kiinteistönomistajien tarpeiden pohjalta.


Pysäköintilupahallintasovelluksen ansiosta liikekiinteistöjen tai asuintalojen pysäköintipaikkojen hallinta sujuu vaivatta. Sovelluksesta esimerkiksi näkee reaaliajassa paikkojen varaus- ja jonotustilanteen, ja sovelluksen avulla voi hoitaa myös paikkojen laskutuksen.


– Sovellus tuo säästöjä kiinteistöille: autopaikkoja vapautuu kiinteistön oikeille käyttäjille, sillä paperisia lupalappuja ei jää jatkossa enää roikkumaan vanhoille käyttäjille tai muille ulkopuolisille.


Perinteisten lupien käyttäminen on kallista ja epäekologista


ParkkiPate tuo pysäköintilupien hallinnan 2020-luvulle, sillä fyysisten lupien tuottaminen ja toimitus kiinteistöihin on tehotonta, kallista ja epäekologista.


Digitaalinen pysäköintilupahallintasovellus säästää myös yksittäisen autoilijan aikaa. Sovelluksen avulla käyttäjä voi itse hallita omaa autopaikkaansa ilman yhteydenottoa huoltoyhtiöön. Sovelluksessa voi esimerkiksi ottaa vastaan autopaikan ja hoitaa sen maksuun liittyviä asioita. Myöskään sijais- ja vara-autot eivät aiheuta ongelmia, sillä käyttäjä voi itse vaihtaa auton rekisterinumeron vara-auton rekisterinumeroon.


– Suomalaiset autoilijat haluavat nykyään hallinnoida itse omaa pysäköintioikeuttaan. On yleistä, että perheissä on useita autoja, joita vaihdetaan tiheästi, ja autot ovat myös usein huollossa. Lupien vaihtaminen autojen välillä on vaivalloista.


ParkkiPaten tutkimuksen mukaan digitaalinen pysäköintilupa kiinnostaa autoilijoita. Yli neljäsosa autoilijoista (27 %) haluaisi tutustua digitaaliseen sovellukseen, joka korvaisi paperiset pysäköintiluvat.


ParkkiPate kartoitti suomalaisten suhtautumista pysäköintilupiin valtakunnallisella kyselytutkimuksella elokuussa. Sähköiseen kyselyyn vastasi 1000 henkilöä, jotka ovat 18–75-vuotiaita. Vastaajista puolet oli miehiä ja puolet naisia, ja otos edustaa suomalaista aikuisväestöä. Kaikkiaan 85,2 prosenttia vastaajista oli sellaisia, joiden käytössä on auto. Kyselyn toteutti tutkimusyhtiö Bilendi.

Comments


SPATy-logo
isannointiliitto_palveluverkosto_iso_logo
avainlippu
ParkkiPate-Luotettava_kumppani-200x100
ParkkiPate_Oy_jasenyritys_2022
bottom of page