top of page

Näin pysäköit oikein yksityisalueella

Pysäköinti voi olla joskus hämmentävää ja tämä lista voi auttaa siinä.

Sain valvontamaksun, miksi?

Valvontamaksuun on yksilöity syy valvontamaksun kirjoittamiselle. Alueen pysäköintiehdot ovat nähtävillä alueen opasteissa. Voit myös tarkistaa valvontamaksuusi liittyvät tiedot ja valvontakuvat järjestelmästä. Mikäli koet valvontamaksun virheellisesti kirjoitetuksi, voit tehdä järjestelmän kautta reklamaation. Huomioithan kuitenkin, että autoilijan virheestä johtuvasta syystä valvontamaksua ei lähtökohtaisesti peruta.

Huomioi alueen pysäköintiehdot

Ehdot on ilmoitettu selkeillä opasteilla alueen sisäänajossa tai maksuautomaatin vieressä. Yksityisalueen pysäköintiehdot päättää kiinteistönomistaja, ei pysäköinninvalvontayhtiö. Pysäköinninvalvontayhtiö ei lähtökohtaisesti myöskään hallinnoi pysäköintioikeuksia, vaan valvoo ainoastaan sitä, että alueen pysäköintiehtoja noudatetaan. Älä pysäköi alueella ehtojen vastaisesti.

Maksullinen pysäköintialue

Maksulliselle alueelle pysäköidessä tulee ajoneuvossa olla voimassa oleva pysäköintimaksu selkeästi näkyvillä ja tarkastettavissa. Maksun voi maksaa myös mobiilisti, jolloin ei tarvita erillisiä autoon sijoitettavia maksulappuja. Mobiilimaksamisen hyvät puolet ovat mm.: maksuajan jatkaminen ilman erillistä autolla käyntiä sekä se että maksu voidaan päättää tosiasialliseen auton pysäköinnin päättymiseen.

Kuorman purku- tai lastaustilanne piha-alueella

Kiinteistöissä pysäköinti on sallittu ainoastaan niille osoitetuille paikoille. Auton hetkellinen pysäyttäminen on sallittua mm.  kuorman purun tai lastauksen ajaksi. Mikäli auto seisoo ovien välittömässä läheisyydessä, valvoja odottaa ajoneuvolla ennen valvontamaksun kirjoittamista. Kuljettajan ei kuitenkaan tarvitse seisoa vahtimassa autoa, riittää että odotusaikana näkyy merkkejä kuorman purkamisesta ja lastaamisesta.

Mikäli ajoneuvolla näkyy odotusaikana merkkejä kuorman purusta tai lastaamisesta, ei valvontamaksua kirjoiteta. Kuorman purun/lastauksen jälkeen ajoneuvo tulee siirtää piha-alueelta tai pelastustieltä välittömästi pois.

 

Hetkellisesti voi myös pysäyttää ovien läheisyyteen hakiessaan esim. iäkkään henkilön kotoa sisältä, jolloin hänen ei tarvitse kävellä pidempää matkaa parkkialueelle.

Kiekkopaikalle pysäköinti

Kiekkopaikalle pysäköidessä saapumisaika tulee olla selkeästi ilmoitettu ja tarkistettavissa. Saapumisajan voi ilmoittaa perinteisellä kiekolla, digikiekolla tai esim. kirjoittamalla saapumisajan paperille. Älä käytä useampia kiekkoja tai ilmoituksia ajoneuvossa. Tarkista, että ilmoitat oikean saapumisajan. Älä ylitä sallittua pysäköintiaikaa, äläkä siirrä aikaa pysäköinnin aikana eteenpäin.

Varatulle paikalle pysäköinti

Mikäli alueen ehdoissa vaaditaan varatuilla paikoilla käytettävän erillistä pysäköintitunnusta, tulee tunnus olla ajoneuvossa näkyvällä paikalla tarkistusta varten. Huomioithan, että tunnus tulee olla tarkistettavissa kokonaisuudessaan, jotta voidaan varmistaa mm., että kyseinen tunnus oikeuttaa juuri kyseisen alueen pysäköintiin. Lupa ei ole ajoneuvokohtainen, joten se voidaan helposti siirtää esim. sijaisautoon auton huollon ajaksi tai perheen toiseen autoon tarvittaessa.

LE-paikka

Liikuntaesteisen paikalle pysäköintiin on oikeus voimassa olevalla liikuntaesteisen pysäköintiluvalla. Lupa tulee olla kokonaisuudessaan tarkistettavissa, jotta myös luvan voimassaoloaika voidaan tarkistaa. LE-luvista hyväksytään suomalaiset ja EU-LE-luvat.

SPATy-logo
isannointiliitto_palveluverkosto_iso_logo
avainlippu
ParkkiPate-Luotettava_kumppani-200x100
ParkkiPate_Oy_jasenyritys_2022
bottom of page