top of page

Älä toista tätä pysäköintivirhettä vappuna – tilastot kertovat, mikä moka oli vallalla pääsiäisenä

Pääsiäisenä 2024 pysäköintivirhetilastoissa korostui pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen. Moni pysäköintipaikka on maksullinen myös pyhäpäivinä, Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä ParkkiPate muistuttaa. Vappuna kannattaa olla erityisen tarkkana pysäköintirajoitusten suhteen, sillä vappuaatto on arkipäivä, vaikka vapunpäivä onkin pyhäpäivä.


Viime vappuna eniten pysäköintivirheitä tehtiin Helsingissä, jossa kirjoitettiin useampi kuin joka viides (21,3 %) valvontamaksu. Virhetilastojen kakkossijalle nousi yllättäen Oulu, jossa viime vappuna kirjoitettiin 15,8 prosenttia valvontamaksuista.


Helsingissä yleisin syy valvontamaksuun oli 2023 vappuna pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen, Oulussa taas puuttuva pysäköintikiekko. Myös muissa kaupungeissa pysäköintikiekon puuttuminen korostui viime vappuna.


– Viime vappu oli hyvin kolea: erityisesti Oulussa uutisoitiin tyhjästä kaupungista vappuaattona. Tämä saattaa vaikuttaa siihen, että ihmiset liikkuvat enemmän autolla paikasta toiseen, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta pohtii. 


Älä unohda autoa yön yli vappuparkkiin


Metsäranta muistuttaa, että vappuaattona pysäköidessä kannattaa olla tarkkana.


– Jos auton pysäköi vappuaattona esimerkiksi yön yli, saattaa kyseinen paikka olla maksullinen myös toukokuun ensimmäisenä, vaikka se onkin pyhäpäivä, Metsäranta muistuttaa.


Pääsiäispyhinä useammassa kaupungissa korostui pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen. Yleensä suurin osa valvontamaksuista johtuu pysäköintikiekoista, joten pääsiäisen tilastot olivat yllätys.


– Syynä voi olla esimerkiksi epäselvyys sen suhteen, ovatko yksityisalueet maksullisia myös pyhäpäivinä. Pääsiäisen ympärillä on useampi pyhäpäivä, mutta välissä oleva lauantai ei puolestaan ole pyhäpäivä, mikä saattaa sekoittaa ihmisiä.


Pääsiäisenä eniten pysäköintivirheitä pk-seudulla ja Tampereella


Pääsiäisen murheenkryyni pysäköintivirheissä oli Helsinki, jossa kirjattiin joka viides Suomen valvontamaksu. Yleisin virhe oli pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen.


Tampereella kirjoitettiin pääsiäisenä toiseksi eniten virhemaksuja (14,4 %) ja kolmanneksi eniten Vantaalla (13,7 %). Sekä Tampereella että Vantaalla unohtui useimmiten pysäköintikiekko.


Oulussa tehtiin pääsiäisen pysäköintivirheistä yhdeksän prosenttia, ja siellä suurin syy virheisiin oli pysäköintiajan ylitys. Sama virhe oli ykkösenä Espoossa, jossa kirjoitettiin pääsiäisen aikaan viidenneksi eniten valvontamaksuja Suomessa. Lahdessa, jossa kirjoitettiin 3,4 prosenttia pääsiäisen valvontamaksuista, oli yleisin virhe alueen pysäköintitunnuksen uupuminen.


– Pysäköintikiekon unohtaminen on tavallisesti yleisin syy valvontamaksuun, mutta pääsiäisenä korostuivat yllättäen pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen sekä sallitun pysäköintiajan ylitys. Taustalla saattavat olla esimerkiksi paikkojen vähyys sukulaisilla vieraillessa ja vieraspaikat, jotka ovat kiekolla rajoitettuja. Taloyhtiöiden harvat vieraspaikat täyttyvät herkästi pyhäpäivinä, jolloin pysäköidään virheellisesti asukkaille varatuille paikoille, Metsäranta sanoo.

コメント


SPATy-logo
isannointiliitto_palveluverkosto_iso_logo
avainlippu
ParkkiPate-Luotettava_kumppani-200x100
ParkkiPate_Oy_jasenyritys_2022
bottom of page