top of page

Joka kolmas lomailija unohtaa pysäköintikiekon – valvontamaksuissa selvä piikki talvilomaviikoilla

Helmikuun talvilomaviikot kasvattavat selvästi pysäköintivirheiden määrää kaikkialla Suomessa. Perinteisen Lapin-lomailun lisäksi liikennettä on paljon myös pohjoisesta etelään, ja ParkkiPaten tilastoissa näkyy, että monen lomalaisen mielestä etelässä pysäköintiehdot ovat hyvin erilaiset kuin pikkukaupungeissa. 

 

Viikkojen 8–10 aikana pysäköintivirheet lisääntyvät Suomessa selvästi. Viime vuonna yli viisi prosenttia koko vuoden pysäköintivirheistä tehtiin talvilomaviikoilla, kertovat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tilastot.

 

– Valvottujen alueiden määrä kasvaa koko ajan valtakunnallisesti. Pelkästään pääkaupunkiseudulla valvottujen pysäköintipaikkojen määrä on kasvanut kolmanneksella vuosien 2020–2023 välillä. Pohjoisesta etelään tulleet lomailijat yllättyvät monesti, ettei suurissa kaupungeissa olekaan tarjolla ilmaisia pysäköintipaikkoja toisin kuin kotikaupungissa, ParkkiPate Oy:n toimitusjohtaja Christian Metsäranta kertoo.

 

Joka neljäs lomailija syyllistyi viime talvena samaan pysäköintivirheeseen

 

Suurin osa talvilomien pysäköintivirheistä tapahtuu, kun autoilijat eivät käytä pysäköintikiekkoa. Vuonna 2021 lähes joka kolmas talvilomaviikolla valvontamaksun saanut autoilija jätti käyttämättä pysäköintikiekkoa alueella, jossa sitä olisi vaadittu. Vuosina 2022 ja 2023 kiekon käyttämättä jättäminen oli syy joka neljännessä pysäköintivirheessä. 

 

– Pysäköintikiekkoa käytetään hyvin monella pysäköintialueella suuremmissa kaupungeissa. Useiden automarkettien, seurakuntatalojen tai vaikkapa uimahallien pihat ovat valvonnan piirissä. Esimerkiksi Tampereella, joka on suosittu lomailukaupunki, on valvottujen pysäköintipaikkojen osuus kasvanut 19 prosenttia kolmen viime vuoden aikana, Metsäranta kertoo.

 

Pysäköinninvalvonta yleistyy vuosi vuodelta, sillä kaupunkien asukasluku ja autoilijoiden määrä lisääntyvät jatkuvasti, eikä ilmaisia pysäköintipaikkoja ole yhtä paljon kuin autoilijoita.

 

Maksamattomat pysäköintimaksut ovat lomakauden kasvava ongelma

 

Lomaa suunnitellessa autoilijan kannattaa ottaa huomioon, että koulujen loma-ajat tuovat ruuhkapiikkejä useiden harrastus- ja ulkoilupaikkojen läheisyyteen samoin kuin keskusta-alueille.

 

Talvilomaviikkojen toiseksi yleisin pysäköintivirhe vuosina 2022 ja 2023 oli pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen. Tällä ajanjaksolla noin joka kuudes valvontamaksun saanut lomailija jätti maksamatta pysäköinnistä. Vuonna 2021 pysäköinnin jätti maksamatta vain alle joka kymmenes autoilija, eli maksusta luistavien lomalaisten määrä on kasvanut merkittävästi.

 

– Suuremmissa kaupungeissa maksullinen pysäköinti saattaa olla voimassa myös sunnuntaisin tai pyhäpäivisin, Metsäranta muistuttaa.

 

Aurauskin voi tuoda lapun tuulilasiin

 

Viiden yleisimmän pysäköintivirheen joukossa on talviloma-aikoina myös pysäköinti ilman alueen tunnusta sekä sallitun pysäköintiajan ylitys. Metsäranta muistuttaa, että yksityisalueelle ei voi jättää autoa ilman alueen pysäköintilupaa, vaikka alueella olisikin tilaa.

 

– Pysäköintilupia käyttämällä varmistetaan, että paikka on varattuna sille autoilijalle, joka paikasta on maksanut, vaikka hän ei juuri sillä hetkellä olisi paikalla. 

 

Pysäköinninvalvonnalla pidetään huolta myös pelastusteiden pysymisestä auki. Talviaikana valvonnan ansiosta aurauskalusto pääsee kulkemaan alueella sujuvasti.

 

– Monesti pysäköintipaikoilla on yhtenä päivänä viikossa pysäköinti kokonaan kielletty talviaurauksen vuoksi. Pysäköintiin tulisi aina varata sen verran aikaa, että ehtii tarkistaa, minkälainen määräys kyseistä aluetta koskee.

 

Pysäköintiaika lipsuu lomalla, vaikka sovellus olisi helppo apu

 

Maksetun pysäköintiajan  ylitykseen talvilomalaiset sortuvat vuodesta toiseen. Vuonna 2023 noin joka seitsemäs talvilomaviikkojen virhemaksu johtui pysäköintiajan ylityksestä. Metsäranta hämmästelee asiaa, onhan pysäköinnin mobiilimaksaminen yleistynyt huomattavasti, minkä ansiosta pysäköintiaikaa on helppoa seurata ja tarvittaessa lisätä.

 

– Mobiilimaksaminen on jo laajasti käytössä ainakin suuremmissa kaupungeissa. Jos pysäköintisovelluksen käyttäminen ei ole tuttua, kannattaa sovellus ladata puhelimeen jo etukäteen ja perehtyä sen käyttöön ennen lomaa, Metsäranta tiivistää.

 

Talvilomaviikkojen yleisimmät pysäköintimokat


  1. Pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen 25,3 %

  2. Pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen 14,9 %

  3. Pysäköinti ilman alueen pysäköintitunnusta 14,8 %

  4. Sallitun pysäköintiajan ylitys 14,2 %

  5. Pysäköinti muualle kuin merkityille paikoille 8,4 %

 

Kommentarer


SPATy-logo
isannointiliitto_palveluverkosto_iso_logo
avainlippu
ParkkiPate-Luotettava_kumppani-200x100
ParkkiPate_Oy_jasenyritys_2022
bottom of page