top of page

Tamperelainen unohtaa kiekon useammin kuin muut

Suomen suurten kaupunkien välillä on eroja pysäköintivirheissä. Joka neljäs pysäköintivirhe Suomessa tehdään Helsingissä. Yleisin pysäköintimoka on kiekon käyttämättä jättäminen, ja siinä ovat kunnostautuneet erityisesti tamperelaiset autoilijat, kertovat Suomen suurimman pysäköintialan työllistäjän ParkkiPaten tilastot.


Suomessa eniten pysäköintivirheitä tehdään Helsingissä, Vantaalla ja Tampereella. Ongelmakaupunkien kolmen kärki on pysynyt samana sekä vuonna 2021 että vuonna 2022.


Pysäköintimokien nelossijaa pitää hallussaan molempina vuosina Espoo. Viidentenä kaupunkina vuonna 2021 oli Turku, ja vuonna 2022 vitossijalla oli Oulu.


Tampere on Suomen kiekkokuningas


– Vaikka on loogista, että isoissa kaupungeissa tehdään eniten pysäköintivirheitä, virheiden määrä ei kuitenkaan ole suoraan verrannollinen kaupungin asukasmäärään, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta kertoo.


Yleisintä pysäköintikiekon unohtaminen on Tampereella, kun virheiden määrä suhteutetaan kaupungin väkilukuun. Tampereen jälkeen kakkossijaa pitää Vantaa. Kiekon käyttämättä jättäminen on suhteellisesti harvinaisempi virhe Oulussa, Espoossa ja Helsingissä.


Metsäranta myöntää, että pysäköintikiekon unohtuminen on inhimillistä.


– Pysäköinninsäännöt ja rajoitukset vaihtelevat alueen mukaan. Alueen ehtojen tarkistamisesta olisi hyvä tehdä rutiini. Jos kiekko unohtuu kerrasta toiseen, siihen voisi rutiininomaisesti aina laittaa ajan ja asettaa kiekon esille, vaikkei sitä erikseen vaadittaisi. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa tarkistaa aina kahdesti, mitä kylteissä lukikaan.


Espoolaisautoilijat parantaneet eniten tapojaan


Suomen kolmanneksi suurimmassa kaupungissa Vantaalla tehtiin viime vuonna reilu kymmenesosa kaikista Suomen pysäköintivirheistä (13 %) ja neljänneksi suurimmassa kaupungissa Tampereella lähes saman verran (12 %.)


– Suomen toiseksi suurin kaupunki Espoo on viime aikoina kunnostautunut pysäköintivirheiden määrässä. Toissa vuonna lähes joka kymmenes Suomen valvontamaksu kirjoitettiin Espoossa mutta viime vuonna määrä oli pienentynyt parilla prosentilla. Sen sijaan helsinkiläisten ja tamperelaisten tekemien virheiden määrä nousi edellisvuodesta.


Helsingissä jätetään pysäköinti maksamatta, Vantaallakin unohtuu usein kiekko


Helsingissä yleisin valvontamaksun syy on pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen, ja toiseksi yleisin puuttuva pysäköintilupa. Vantaalla ja Tampereella taas yleisin pysäköintivirhe on puuttuva kiekko. Espoolaisten helmasynti taas on puuttuva pysäköintilupa.


Puuttuva kiekko on yleisin valvontamaksun syy kaikkialla Suomessa, ja seuraavaksi yleisin on pysäköinti ilman alueen tunnusta. Yleisimmät valvontamaksujen aiheet eivät ole muuttuneet merkittävästi viime vuosina.


Suurten kaupunkien osuus pysäköintivirheistä 2022

 1. Helsinki 25 %

 2. Vantaa 13 %

 3. Tampere 12 %

 4. Espoo 9 %

 5. Oulu 8 %


Suurten kaupunkien osuus pysäköintivirheistä 2021

 1. Helsinki 24 %

 2. Vantaa 14 %

 3. Tampere 11 %

 4. Espoo 11 %

 5. Turku 8 %


Top-5 valvontamaksujen syyt Suomessa 2022

 1. Pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen (24,3 %)

 2. Pysäköinti ilman alueen pysäköintitunnusta (17,4 %)

 3. Pysäköintimaksun suorittamatta jättäminen (15,3 %)

 4. Sallitun pysäköintiajan ylittyminen (13,4 %)

 5. Muualle kuin merkitylle paikalle parkkeeraaminen (7,8 %)


Comments


SPATy-logo
isannointiliitto_palveluverkosto_iso_logo
avainlippu
ParkkiPate-Luotettava_kumppani-200x100
ParkkiPate_Oy_jasenyritys_2022
bottom of page