top of page

Kuuset, pukit ja jouluvieraat aiheuttavat joulunaikaan kaaosta parkkipaikoille

Joulunaikaanparkkipaikoilla sattuu poikkeuksellisia mokia, kun esimerkiksi joulukuusten hakijat, joulupukkikeikkailijat ja jouluvieraat pysäköivät autonsa sääntöjen vastaisesti. ParkkiPate, Suomen suurin pysäköintialan työllistäjä, kartoitti joulunajan yleisimmät pysäköintimokat. Yritys antaa myös parhaat vinkit, miten autoilija voi välttää yleisimmät pysäköintivirheet ja viettää joulua sekä uuttavuotta ilman valvontamaksuja.


Joulun alla taajamissa on poikkeuksellisia ruuhkia, kun joulukuusten myyntikojuja pystytetään parkkipaikoille ja muihin liikenteen solmukohtiin. Esimerkiksi Helsingissä on yli 100 joulukuusten myyntipaikkaa eri puolilla kaupunkia.

– Kuusenhakijat pysäköivät herkästi autonsa esimerkiksi bussipysäkeille ja pelastusteille miettimättä pysäköintisääntöjä. Ruuhkia aiheuttavat myös aattoiltana joulupukkikeikkaa heittävät esiintyjät sekä jouluvierailulle tulevat sukulaiset, jotka luulevat, ettei pysäköintisäännöistä tarvitse pikapiipahduksella välittää, ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta luettelee.


Aattoiltana pysäköintiaika ylittyy helposti ja kiekko unohtuu


Jouluaattoiltana liikennettä on vähemmän kuin esimerkiksi tavallisena lauantai-iltana. Aattoiltaisin iltakuuden ja keskiyön välisenä aikana yleisin pysäköintivirhe on ParkkiPaten tilastojen mukaan sallitun pysäköintiajan ylitys. Tämä rike voi sattua esimerkiksi kiireiselle jouluvieraalle tai joulupukkikeikkailijalle.

Toiseksi yleisin jouluaaton pysäköintimoka on parkkeeraaminen ilman kiekkoa. Sydäntalvella monet parkkipaikat ovat täyttyneet lumesta. Metsäranta muistuttaa, että lumi ei kuitenkaan ole tekosyy, jonka varjolla voi viedä toisen parkkipaikan tai olla käyttämättä pysäköintikiekkoa sääntöjen mukaan.

– Pysäköinninvalvojat tarkistavat pysäköintikiekon joka tapauksessa, vaikka tuulilasi olisikin lumen peitossa.

Kolmossijalla aattoillan pysäköintivirhetilastossa on pysäköinti muualle kuin merkityille paikoille. Pääsääntöisesti jouluaattona tehdään lähes samoja pysäköintivirheitä kuin arkisin, Metsäranta sanoo.

– Joulumieltäkin tilastoissa kuitenkin näkyy. Sellaisia autoilijoita, jotka jättävät kokonaan pysäköinnin maksamatta, on aattoiltana liikenteessä huomattavasti vähemmän kuin arkisin.


Uudenvuodenaattona moni pysäköi ilman alueen tunnusta


Poikkeusruuhkia esiintyy parkkipaikoilla myös uudenvuoden aattona. Vuoden vaihtuminen houkuttelee pysäköintialueille rakettien paukuttelijoita. ParkkiPaten tilastojen mukaan pysäköinti ilman alueella pysäköinnin oikeuttavaa tunnusta on uudenvuoden aattona hieman yleisempi pysäköintivirhe kuin muina joulunpyhinä.

– Myös juhlahumussa tulisi pysäköidä sääntöjen mukaan ja tarvittaessa siivota jälkensä. On hyvä muistaa, että pysäköintipaikasta maksaa aina joku: esimerkiksi kiinteistön asukas tai yritys. Aluetta hoitava yritys joutuu huolehtimaan kävijöiden jälkeensä jättämistä roskista ja alueen kunnostuksesta, Metsäranta kertoo.


Joulurauha kuuluu myös parkkipaikoille


Moni autoilija voi yllättyä siitä, että pysäköintiä valvotaan myös joulunpyhinä ja uutena vuotena. Tähän on hyvä syy: myös parkkipaikoilla tarvitaan joulurauhaa.

– Lain mukaan kiinteistön on pidettävä huolta alueensa turvallisuudesta ja varmistettava muun muassa, että hälytysajoneuvot pääsevät ajamaan alueelle ilman esteitä. Tämä velvoite on hoidettava, oli sitten joulu tai juhannus, Metsäranta muistuttaa.

Metsäranta huomauttaa, että jos yksityistä pysäköinninvalvontaa ei olisi, esimerkiksi yksityisalueiden parkkipaikkoja ei käytännössä valvoisi kukaan. Tämä johtuu siitä, että kunnallista pysäköinninvalvontaa ei ole kaikkialla ja kunnallisen pysäköinninvalvonnan kyky valvoa yksityisalueita ei ole riittävä.

– Moni kiinteistönomistaja on ulkoistanut myös pelastusteiden valvonnan yksityiselle pysäköinninvalvontayritykselle. Kun valvominen on uskottu meille, varmistamme pyhistä tai pakkaskeleistä huolimatta, että pysäköintisääntöjä noudatetaan ja joulurauha vallitsee myös parkkipaikoilla.


Selviytymisopas joulunajan ruuhkaisille parkkipaikoille


  • Joulunpyhinä parkkipaikka kannattaa kartoittaa etukäteen. Varmista, että sukulaisten tai ystävien luona on vapaita vieraspaikkoja. Muista aina tarkistaa, tarvitaanko alueella pysäköintitunnus tai pysäköintikiekko. 

  • Hyödynnä yhden pysähdyksen taktiikka. Yritä hoitaa kaikki mahdolliset asiat ilman, että autoa on pakko siirrellä monta kertaa.

  • Ota käyttöösi esimerkiksi Easypark-, Parkman- tai Moovy-pysäköintisovellus, jolla voit hoitaa pysäköintimaksun ja lisätä tarvittaessa aikaa kätevästi suoraan kännykästä.

  • Varaa liikenteeseen iloista joulumieltä. Jos sorrut pysäköintivirheeseen ja löydät autosi luota pysäköinninvalvojan kirjoittamassa valvontamaksua, muista, että valvoja on vain ihminen, joka hoitaa työtään.


Joulunpyhien TOP-3 pysäköintimokat


1. Pysäköinti ilman kiekkoa

Pysäköintikiekon käyttämättä jättäminen on kaikista yleisin pysäköintimoka joulunpyhinä. Siihen syyllistyi viime vuonna 24.12.–1.1. välisenä aikana lähes joka neljäs (23,7 %) valvontamaksun saanut autoilija.

2. Sallitun pysäköintiajan ylitys

Joulunaikaan sallittu pysäköintiaika ylittyy herkästi autoilijoilta. Näin kävi viime vuonna useammalle kuin joka viidennelle (21%) valvontamaksun saaneista autoilijoista.

3. Pysäköinti ilman alueen pysäköintitunnusta

Kolmanneksi yleisin valvontamaksun syy joulunpyhinä liittyi viime vuonna siihen, että auto oli pysäköity ilman alueelle pysäköinnin oikeuttavaa tunnusta. Se oli aiheena yli kymmenesosassa (16,2 %) kaikista valvontamaksuista.


Comments


SPATy-logo
isannointiliitto_palveluverkosto_iso_logo
avainlippu
ParkkiPate-Luotettava_kumppani-200x100
ParkkiPate_Oy_jasenyritys_2022
bottom of page